16 Dec. 2020 / Recruitment

5 idees per aportar valor al candidat en una entrevista

#article

5 idees per aportar valor al candidat en una entrevista

Els Recursos Humans tradicionals entenien l’entrevista de feina com una prova a l’entrevistat. Un examen. L’entrevistador fa preguntes unilateralment d’acord amb els seus interessos, n’avalua les respostes, i en tot cas, se li dona espai al candidat perquè formuli dubtes al final. Si sobra temps.

Aquest enfoc no només s’ha demostrat ineficaç a l’hora de seduir persones amb talent i potencial, sinó que perjudica la reputació de la nostra organització. Totes les candidatures que entrevistem parlaran de nosaltres al sortir de l’entrevista: les impressions que hem transmès, si els ha semblat una trobada enriquidora. Ho comentaran amb familiars, amics i col·legues, i ens recordaran per aquella interacció. Sobretot si no han estat els escollits pel projecte.

 

 

 

Què podem fer com a organització per aportar valor a aquestes candidatures? Aquí 5 idees fàcilment aplicables a posar en pràctica a la següent entrevista:

1. Planteja preguntes interessants pel candidat/a. Fes-lo reflexionar sobre qüestions que no s’havia plantejat abans.

Per exemple: si el professional pogués fer una carta als reis pel seu següent projecte professional: què demanaria? Com seria el dia a dia de la seva posició ideal? No només et donarà informació interessant com a entrevistador, sinó que pot ajudar a l’entrevistat a clarificar quines són les seves motivacions professionals.

2. Sintetitza les respostes de l’entrevistat en veu alta. Agrupant les idees i reflexions que el professional dona a l’entrevista li oferim la oportunitat de matisar-les si hi ha res que no hem entès bé. I la persona pot comprendre millor quins són els aspectes que ens han semblat més rellevants com entrevistadors.

3. Exposa detalls del projecte, la posició i la organització. Com serà el dia a dia de la persona que ocuparà la vacant? Quins seran la seva missió, funcions i principals interlocutors? Com ens organitzem internament i quines actituds i competències són més valorades en la nostra cultura corporativa? Per exemple: els processos estan molt o poc estructurats? Busquem una persona molt precisa i executora o molt autònoma i proactiva? Aquesta transparència sobre el tarannà de la nostra empresa li permetrà a l’entrevistat conèixer el projecte a fons i, amb sort, endur-se alguna idea interessant a casa.

4. Reserva temps perquè sigui l’entrevistat qui faci preguntes. Una vegada li hem exposat nosaltres les línies mestres de la posició, sempre és positiu preguntar: Què més t’agradaria saber del projecte? Hi ha cap pregunta que t’agradaria fer-nos ara tu a nosaltres? Això demostra interès per les seves inquietuds, i converteix la entrevista en un intercanvi d’opinions recíproc, més que no pas un interrogatori unidireccional.

5. Dona feedback constructiu sobre per què no ha estat la persona escollida. Aquest darrer pas és el més complex i delicat de tots, però també pot ser el més transformador i el que més valor aporti al professional. Si en el mateix transcurs de la entrevista identifiquem un aspecte que dificulta l’encaix de la posició en un perfil com el seu, podem exposar-li amb honestedat. No és la persona que no encaixa en la vacant, és la vacant que no encaixa per la persona. Per exemple: “Penso que una posició tan orientada a l’anàlisi de dades no s’ajusta a les teves inquietuds enfocades al tracte amb el client. Tu com ho veus, això”. D’aquesta manera donem la oportunitat a l’entrevistat d’argumentar el que cregui convenient, i nosaltres li som francs del per què pensem que no és la posició per ell o ella.

 

En definitiva, una entrevista de feina no deixa de ser una acció de marketing. I això no és incompatible amb una gestió eficient del temps. Si ens interessem per les inquietuds del professional farem una millor entrevista: més constructiva, bidireccional i enriquidora. I qui sap, potser alguna d’aquestes persones entrevistades acabarà convertint-se en un futur client.

Fes un cop d’ull, també et poden interesar!

 • 02 Feb. 2021 / Recruitment

  5 Tendències de RRHH per 2021

  Les últimes novetats i possibilitats que brinda la tecnologia han arribat per millorar i optimitzar la gestió dels equips i ... #article

  Llegir més
 • 30 Nov. 2020 / Recruitment

  Soft Skills: element clau en les organitzacions de futur

  Avui en dia és bastant comú haver sentit a parlar de les Soft skills. Aquest tipus d’habilitats estan agafant ... #article

  Llegir més
 • 26 Oct. 2020 / Recruitment

  Tendències dels RRHH a França

  El nostre itinerari ens porta al país de la Llibertat, la Igualtat i la Fraternitat, viatgem a França. ... #article

  Llegir més

Newsletter Marlex Blog

Registra't per estar informat de totes les notícies