14 Sep. 2020 / Organització

La simplicitat com a fórmula d’èxit

#article

La simplicitat com a fórmula d’èxit

Què fa que les empreses duguin els seus projectes a un nivell més enllà del que és considerat com a correcte? Hi ha moltes empreses que tenen comptes de resultats positius, fins i tot molt bons. Però, quantes empreses hi ha que hagin aconseguit un creixement sostenible i prolongat en el temps i que hagin portat els seus models de negocis a l’excel·lència? Quins elements en comú tenen entre elles?

Aquests interrogants van ser formulats per Jim Collins farà més de vint anys i, tot i que les circumstàncies de mercat han canviat, moltes de les respostes són totalment vàlides avui en dia. Quan ens preguntem per què certes empreses assoleixen un creixement estructurat, amb unes bases sòlides i prolongat en el temps, no només ho podem atribuir a factors com la sort o l’estratègia, ja que aquests també hi són presents en gran part de les companyies.

 

 

 

 

Collins creia que en la senzillesa de la formulació estratègica observada en moltes de les empreses hi podia trobar una sèrie de factors comuns que materialitzessin l’èxit aconseguit al llarg del temps. De fet, Collins ho plantejà a través del concepte de l’eriçó, animal que encarna la simplicitat d’un món complex en un únic pensament o visió, en contraposició a la guineu, animal dispers que té molts objectius i no és capaç d’assolir aquesta simplicitat.

El concepte de l’eriçó és el resultat de la intersecció de tres cercles:

1. En què pots ser el millor del món?

Les empreses han de buscar aquelles activitats o core competences que els hi generin una fortalesa econòmica suficientment atractiva per a ser millors que les altres. Només buscant aquesta excel·lència en les operatives diàries, les empreses poden assolir-la. És també important conèixer allò amb el que les empreses no són les millors.

 

 

2. Quin és el nostre motor de creixement econòmic?

Amb què guanyen diners les empreses? Quines activitats els permeten aconseguir progrés econòmic? Serà clau ser conscients de les activitats més productives per l’empresa.

 

3. Quina és la nostra verdadera passió?

Aquest interrogant esdevé fonamental per entendre l’èxit de moltes empreses. Què fa que milers d’empreses s’aixequin cada dia i continuïn endavant amb la seva feina? Què les motiva? Serà el fet de guanyar diners? No ho crec. Hi ha d’haver un propòsit, una causa que vagi més enllà de la motivació econòmica.

Què ens trobem en el context actual? Moltes empreses busquen fórmules secretes, nous camins, nous models, noves oportunitats per tal de sobreviure i adaptar-se al nou paradigma. Però no ens oblidem que tot i la complexitat de la situació en la qual ens trobem, només les empreses que siguin capaces d’unificar des de una visió senzilla i clara la seva proposta de valor, aconseguiran gestionar amb èxit els negocis actuals, posant sempre focus a l’exploració dels negocis futurs.

Fes un cop d’ull, també et poden interesar!

 • 05 Oct. 2020 / Organització

  Honestedat radical: una arma de doble fil

  Els millors caps donen feedback als seus equips. Què vol dir això? Doncs primer, que els hi reconeixen els mè... #article

  Llegir més
 • 12 May. 2020 / Organització

  Com puc aplicar la metodologia Agile a la meva empresa?

  Com ens ho podem fer per aplicar totes aquestes idees en el nostre dia a dia? Per a quins projectes ... #article

  Llegir més
 • 17 Apr. 2020 / Organització

  Metodologia Agile: l’última tendència en RRHH

  La metodologia Agile ha aterrat al món dels RRHH per quedar-se. Però que són els mètodes Agile? ... #article

  Llegir més

Newsletter Marlex Blog

Registra't per estar informat de totes les notícies