12 May. 2020 / Organització

Com puc aplicar la metodologia Agile a la meva empresa?

#article

Com puc aplicar la metodologia Agile a la meva empresa?

Fa unes setmanes parlàvem des de Marlex sobre els pilars bàsics de les metodologies Agile. Però una cosa és la teoria, i una altra de ben diferent és posar-ho a la pràctica. Com ens ho podem fer per aplicar totes aquestes idees en el nostre dia a dia? Per a quins projectes o equips té sentit fer-ho?

En aquest article volem donar resposta a aquestes preguntes a través de diferents idees clau d’implementació. Som-hi:

1. Equips d’entre 4 i 8 persones.

Si l’equip l’integren més persones i no tenim experiència en Agile, l’operativa pot ser complexa de coordinar. A més persones, més potencials dubtes i inèrcies que tots plegats arrosseguem d’antics esquemes de col·laboració.

Si som tres persones o menys, probablement destinem més temps a aprendre les noves metodologies que a treure’n un profit real. Val més esperar a una oportunitat on ens sigui útil de veritat aplicar aquestes tècniques.

2. Projectes col·laboratius: tasques interrelacionades i interdependents.

Què significa això? Que els projectes on les metodologies Agile poden aportar més valor són aquells en què l’avançament de la feina d’uns membres de l’equip depèn de la feina que hagin fet o estiguin fent altres membres.

Si el projecte el poden conduir de manera autònoma cadascun dels professionals de l’equip, i la resta de persones no necessiten saber en què estan treballant els companys/es o com ho estan fent en tot el procés, aleshores no cal que ens trenquem el cap aplicant metodologies Agile sense sentit.

En canvi, sí que ens és útil quan el projecte necessita posar en comú els avenços de cada persona per desenvolupar noves solucions i arribar a un objectiu comú. Si el progrés d’uns pot influir en el desenvolupament de les tasques d’altres, els valors Agile poden ajudar i molt a millorar aquesta coordinació i fer-la més eficient.

El sistema Agile és útil quan el projecte necessita posar en comú els avenços de cada persona per desenvolupar noves solucions i arribar a un objectiu comú

3. Persones obertes al canvi i generoses.

Els valors Agile com la col·laboració, la transparència, l’eficiència o la no-jerarquia poden xocar molt amb les formes tradicionals de funcionar dins d’una empresa. Cal deixar de banda els títols i estatus de poder, ja que en un projecte Agile no hi ha un cap o un responsable general. Hi ha una alta autorresponsabilitat i una clara divisió i especialització de rols, sense que cap tingui el control absolut:

– El Product Owner és el membre de l’equip que parla amb el client final, ja sigui intern o extern. És la persona que marca la raó de ser del projecte: què necessita el client, quin és el seu problema, i definir-lo amb pèls i senyals.

– L’Scrum Master és qui coordina les reunions en equip i la implementació de la metodologia Agile: que tothom participi i totes les idees es posin a debat, que es respectin els compromisos i espais definits, que es resolguin els bloquejos que van apareixent en el projecte i que ningú interfereixi en les responsabilitats dels altres. Aquesta és normalment la figura del HR Business Partner, coneixedora de les habilitats i potencialitats dels membres de l’equip.

– Equip de desenvolupament: els executors del projecte, i els que decideixen quina ha de ser la via per satisfer les necessitats del client exposades pel product Owner. Els qui debaten, consensuen i implementen solucions: els líders reals del projecte.

4. Fes una prova amb un projecte concret.

Abans d’implementar les metodologies Agile en tot un departament de l’empresa sense tenir-ho clar, pot ser idoni provar-ho amb un projecte en concret. Sense impactar totes les dinàmiques de cop. Pot ser un projecte on estiguin involucrades diverses àrees de l’empresa, o un equip multidisciplinari, per exemple, per configurar una proposta de col·laboració innovadora per un client on calen les idees i energia d’engranatges diferents de l’empresa (equip tècnic o de producte, màrqueting, compres, vendes, IT…).

Fes la prova en un projecte concret on estiguin involucrades diverses àrees de l'empresa

5. No vulguis córrer: explica bé el com i el per què de les metodologies Agile.

És fonamental el paper d’acompanyament de figura de l’Scrum Master per evitar retornar a les antigues formes d’organització i reduir una eina de valor per l’equip en un petit teatre. Entre altres coses, s’ha d’assegurar que:

– Es respectin els rols. Que els antics “caps” no imposin les seves maneres de fer a l’equip de desenvolupament.

– El panell de control (la pissarra Scrum) sigui d’utilitat per l’equip i per compartir informació. Que no esdevingui una nevera de post-its que ningú llegeix, sinó que la configuració de files, columnes, i informació que s’hi mostra aporti valor per avançar en els objectius comuns. Si no, més val no tenir-la.

– Es respecti la operativitat de les reunions: que no es converteixin en xerrades interminables on no s’arriba a cap decisió. La planificació de la primera reunió del projecte (Sprint Planning) ha d’acabar amb uns compromisos objectius basats en les problemàtiques detallades del client. Les reunions diàries de Dailys han de ser de 15 minuts i de peu, on tothom trasllada la feina feta, la pendent, i els obstacles a resoldre. I al final del projecte s’ha de comprovar l’entrega de valor al client i validar que les metodologies Agile ajuden i no entorpeixen l’equip. Si no és així, no és Agile.

En definitiva, les metodologies Agile són bones en la mesura que aporten valor als equips a l’hora de coordinar-se. Cal saber quin és el moment i projecte oportú per aplicar aquestes tècniques, i fer-ho de forma valenta per tal que no acabi sent un obstacle, sinó una solució.

Fes un cop d’ull, també et poden interesar!

 • 17 Apr. 2020 / Organització

  Metodologia Agile: l’última tendència en RRHH

  La metodologia Agile ha aterrat al món dels RRHH per quedar-se. Però que són els mètodes Agile? ... #article

  Llegir més
 • 13 Mar. 2020 / Organització

  Teletreball en temps de Coronavirus: opció o realitat?

  Degut a la situació excepcional que estem vivint, moltes empreses es poden veure obligades a implementar modalitats de treball a ... #article

  Llegir més
 • 24 Feb. 2020 / Organització

  Com identificar el talent i retenir-lo dins una organització?

  Per poder identificar el talent és important que una organització tingui molt coneixement de si mateixa, per aquest motiu és ... #article

  Llegir més

Newsletter Marlex Blog

Registra't per estar informat de totes les notícies