17 Apr. 2020 / Organització

Metodologia Agile: l’última tendència en RRHH

#article

Metodologia Agile: l’última tendència en RRHH

La metodologia Agile ha aterrat al món dels RRHH per quedar-se. Però que són els mètodes Agile? D’on provenen i què aporten de nou?

La filosofia Agile és una nova forma d’entendre l’organització del treball dins l’empresa, i troba el seu origen en les start-ups tecnològiques i les àrees digitals de grans multinacionals. Des de la mentalitat líquida, oberta al canvi i col.laborativa dels departaments d’I+D, va néixer un nou mètode de treball que pretén revolucionar la forma de fer empresa.

 

Però quins són els pilars bàsics de la metodologia Agile?

1. Col.laboració. S’han acabat les jerarquies: la metodologia Agile entén l’empresa com una xarxa de cèl.lules i grups de treball que col.laboren. No com una piràmide que ordena de dalt a baix què s’ha de fer. Manen les millors idees i les necessitats del client, no els càrrecs que apareixen a l’organigrama.

2. Grups de treball: els grups de treball són dinàmics, líquids, i poden canviar. No són estàtics com els departaments. El propòsit és crear grups de treball en funció de les necessitats de cada client (intern o extern) i cada projecte.

Dins de cadascun d’aquests grups de treball, trobem diversos rols clarament definits per potenciar l’eficiència (i agilitat) de l’equip:

– Product Owner: la persona de l’equip que representa els interessos del client. És la persona que entén què vol el client, què necessita, i la que manté interlocució constant amb ell/a per avaluar l’entrega de valor. És el pont entre client i la resta de l’equip.

La filosofia Agile és un nou mètode de treball que pretén revolucionar la forma de fer empresa

– Scrum Master: és el facilitador/a de l’equip, el garant de la metodologia i valors Agile. Ha d’aconseguir que totes les idees es posin a debat, que hi hagi transparència i que no es produeixin interferències externes que restin focus a l’equip. És el moderador/a entre el product owner i la resta de persones que treballen en el projecte, i també un dels principals encarregats de resoldre els bloquejos i potenciar les habilitats dels membres del grup. Aquesta missió és la que sol estar encapçalada per membres de l’equip de RRHH.

– Equip de desenvolupament: la resta de persones que conformen el grup de treball i els executors del projecte. Tenen les eines necessàries per decidir com s’enfoca el projecte, i convertir-lo en realitat. Són ells/es qui debaten, consensuen i implementen les solucions, en base a la informació que trasllada el product owner sobre les necessitats del client. En el fons, són els líders del projecte.

D’aquesta forma, cada peça de l’engranatge té uns objectius clars i definits, no es produeixen confusions i tothom rema cap a un mateix objectiu comú: l’entrega de valor al client.

3. Transparència: en la metodologia Agile, tota la informació és transparent i accessible als membres del grup. Com s’aconsegueix això? A través d’una panell visual de treball anomenat Scrum. Existeixen diferents aplicacions digitals gratuïtes com Asana (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.asana.app&hl=es) que ens permeten crear aquest tipus de panells.

L’Scrum bàsicament és una pissarra gegant on s’actualitza periòdicament el progrés de cadascuna de les subtasques del projecte. Cada persona marca el progrés de la seva missió dins l’Scrum, perquè la resta de companys/es tinguin coneixement de com evolucionen les altres àrees del projecte. Tot plegat, sense interrupcions o reunions innecessàries que resten focus.

Alerta! L’Scrum pot ser una eina potentíssima, però només si s’utilitza bé. Tots els membres de l’equip, a l’inici i durant el projecte, han d’acordar quin tipus d’informació té sentit posar a l’Scrum i quina és la millor manera d’organitzar-la. Les files i columnes les ha de crear cada equip segons el que creguin convenient!

Cadascú té uns objectius clars i definits amb un objectiu comú: l'entrega de valor al client

4. Eficiència: ser agile vol dir ser eficient. Això significa que tothom treballa amb objectius clars i compartits, definits conjuntament, i sense interferències externes mentre s’avança com a l’objectiu. Com s’aconsegueix això? A través d’Sprints. Un Sprint és el període de temps que triguem en aportar valor al client, a arribar a l’objectiu que ens marquem com a equip.

En el context Agile, doncs, es proposa que per arribar a l’objectiu de forma eficient i coordinada es segueixi el següent format de reunions.

– Sprint Planning: reunió a l’inici del projecte per marcar-nos els pròxims objectius a assolir. Normalment, els sprints solen durar entre 1-2 setmanes, i quan s’acaben, es planifica un nou sprint amb nous objectius. En aquesta primera reunió llarga, el product owner trasllada les necessitats del client a l’equip de desenvolupament. Després, l’equip de desenvolupament a part trosseja les tasques a fer, les reparteix segons els membres de l’equip i es marquen objectius per entregar valor al client en un temps determinat.

– Dailys: a partir de l’Sprint Planning, cadascú ja sap el que ha de fer. No cal tornar a fer cap altra reunió llarga innecessària, si les necessitats del client no canvien. L’únic que cal és fer reunions de seguiment molt operatives anomenades Dailys. Els dailys són reunions que es fan de peu (mai asseguts!) davant de l’Scrum, la pissarra gegant. I cada persona explica, en 3 minuts: 1) Què va fer ahir? 2) Què farà avui? 3) Quins obstacles ha tingut o preveu que es trobarà? Si troba obstacles, es pot coordinar amb algú altre de l’equip després per desbloquejar-los.

– Sprint review: al final de l’sprint, al cap de 2 setmanes, es fa una reunió per avaluar si s’ha arribat a objectius i s’ha entregat el valor que havíem d’entragar al client.

En la segona part de la reunió, s’aprofita per fer retrospectiva i avaluar què es pot millorar per aplicar-ho en el següent sprint.

En conclusió, les metodologies Agile fan una aposta valenta i decidida per una organització del treball col.laborativa, transversal, transparent, i sobretot eficient. La clau? Claredat en la definició de rols, informació accessible per tothom i hàbits marcats per l’agilitat, l’operativitat i el focus en un sol objectiu compartit: entregar valor al client. La nostra raó de ser com empreses.

Fes un cop d’ull, també et poden interesar!

 • 21 Feb. 2022 / Organització

  La força de ser un líder humil

  Què ens ve al cap quan pensem en el concepte de lideratge? Quines característiques defineixen un bon líder ... #article

  Llegir més
 • 08 Apr. 2021 / Organització

  Agilitat i constància: la clau del lideratge estratègic

  Els líders més complets acostumen a ser aquells que analitzen les seves fortaleses i debilitats i destinen recursos ... #article

  Llegir més
 • 23 Feb. 2021 / Organització

  Quin és el teu entorn de treball ideal?

  Sembla meridià que l’entorn de treball és l’element clau per al desenvolupament de la persona, per a treure’... #article

  Llegir més

Newsletter Marlex Blog

Registra't per estar informat de totes les notícies