31 Mar. 2020 / Mirant el futur

Què podem aprendre de les tendències de RRHH a Noruega?

#article

Què podem aprendre de les tendències de RRHH a Noruega?

La segona parada del nostre viatge pel món dels RRHH a Europa ens porta a Noruega, el país on més es llegeix del món i el que és considerat per l’ONU com el país més desenvolupat a nivell mundial.

El país nòrdic compta amb 5,3 milions d’habitants, ofereix formació universitària universal gratuïta, tant per a nadius com per a persones que vinguin de fora. La sanitat és gratuïta, les llars d’infants també i les famílies reben una ajuda per a l’educació de 130€ setmanals fins a complir 18 anys.

A nivell laboral, té una taxa d’atur per sota del 4% (3.7%) i d’atur juvenil per sota del 10% (9.4%), dues xifres que mostren el saber fer i la bona salut laboral de la qual gaudeix el país.

Disposa de nombroses dades que demostren la modernització en el món dels recursos humans i explica per què és una cultura tan avançada en aquest àmbit: Per llei, als càrrecs directius de totes les empreses de Noruega hi ha d’haver, com a mínim, un 40% de dones.

Apostar per la formació accessible per a tothom augmenta el talent intern, n’evita la fuga i fa progressar el país

A nivell de polítiques retributives, la diferencia salarial per raó de gènere és la més petita pel món (0.898). De fet, les dones estan per sobre dels homes en salaris i el Govern està començant a utilitzar quotes per tal de millorar la posició dels homes.

Els salaris es mouen entre els 2700€ mensuals per a personal no qualificat als 4700€ mensuals per a personal qualificat

Una dada curiosa sobre Noruega és que, tant la contractació com l’acomiadament són gratuïts a nivell d’empresa, aquest fet es dona perquè com les polítiques socials i laborals són tan positives i la taxa d’atur és tan baixa, no hi ha una percepció de l’acomiadament tan alarmista com en d’altres països.

Què en podem aprendre, doncs, de Noruega? 

Noruega ens ensenya la importància capital de la igualtat per a un país i per a una societat, el talent ha d’arribar a les posicions més altes sense que el gènere sigui un topall. Apostar per la formació accessible per a tothom augmenta el talent intern, evita la pròpia fuga d’aquest i fa progressar el país.

Fes un cop d’ull, també et poden interesar!

 • 04 Aug. 2020 / Mirant el futur

  El talent en temps de Covid

  Hem superat el que, per a molts/es de nosaltres, ha estat el primer semestre més estrany de les ... #article

  Llegir més
 • 17 Mar. 2020 / Mirant el futur

  Com pot la tecnologia convertir-se en la nostra aliada en la gestió del talent?

  Gestionar el talent requereix un maneig eficient de la gran quantitat d'informació que emmagatzemen les TIC. La tecnologia recopila, calcula ... #article

  Llegir més
 • 10 Mar. 2020 / Mirant el futur

  Dirigir per amor

  El dia de demà es parlarà de direcció per amor, perquè el reconeixement és la benzina del segle XXI, però ... #article

  Llegir més

Newsletter Marlex Blog

Registra't per estar informat de totes les notícies